header-profiel-activiteiten.png

 

PAUZE

Jezelf af en toe een korte stiltepauze te gunnen, voegt toe aan een vredig(er) bestaan. In deze drukke en luidruchtige wereld is wezenlijk contact met je innerlijke zelf, je spirituele krachten en positieve kwaliteiten onontbeerlijk.

Rustmomenten helpen je om vanuit nieuw gevonden invalshoeken met bestaande situaties om te gaan. Gevoel voor innerlijke verhoudingen zal je helpen om kern- en bijzaken van elkaar te onderscheiden. Als je de essentie en expansie onderzoekt van de dingen die je dwarszitten, zul je ook gaan (in)zien waar je kunt bijsturen.

Een paar seconden volledige concentratie op je oorspronkelijke identiteit geeft je spirituele kracht en energie. Je kunt je op deze manier opladen zonder je te hoeven afzonderen. Je komt thuis bij jezelf en je woorden en daden krijgen hernieuwde betekenis en kwaliteit.

STILTE

Stilte is een deur naar je binnenwereld. Na de eerste confrontatie met een wirwar aan gedachten zul je zachtjes aan in rustiger vaarwater komen en kunnen onderscheiden wat de aanleiding is voor de gedachtegang die je volgt. Je zult dan merken dat je goed kunt verwoorden welke dieperliggende redenen je hebt voor wat je zegt en doet. Gebruik stilte om je gedachten te vertragen en te ordenen.

Als je iets vaker en langer in stilte zit, kun je meer gaan letten op de kwaliteit en het effect van de gedachten die door je hoofd spelen. Jezelf hierbij als een toeschouwer op te stellen, maakt het gemakkelijker om te beseffen dat jij zelf je gedachten kunt kiezen. Je merkt eveneens dat je gedachten komen en gaan, maar dat jij blijft. Eenmaal binnen biedt stilte je tijd, ruimte en gelegenheid om te ‘proeven’ welke gevoelens, beelden en woorden echt bij jou passen. Je kunt experimenteren met het zelf formuleren of herzien van de overtuigingen en ideeën die je er op na houdt.

Stilte kan de vorm van een spiegel aannemen waarin je nagaat of datgene wat zich in jouw werkelijkheid afspeelt, ook hetgeen is wat jij nastreeft. Doelen en onderwerpen die voor jou van belang zijn in je leven, kun je met behulp van visualisaties toetsen en invullen.

REFLECTIE

In bewuste stilte krijg je, met behulp van reflectie- en concentratieoefeningen (deels schrijvend) steeds meer helderheid en inzichten in je levensdoel waardoor nieuwe mogelijkheden zichtbaar worden en een praktische vorm kunnen gaan krijgen.

Het ordenen en structureren van je gedachten brengt je in contact met je innerlijke wijsheid. Tijd nemen om stil te staan bij je dagelijks handelen, helpt je om de consequenties van je keuzes te overzien en van gemaakte fouten te leren. Het zorgt ervoor dat je van binnen niets meer opstapelt, wegdrukt of negeert. Je leert te luisteren naar de innerlijke stem van je geweten en een gesprek met jezelf aan te gaan. Door in reflectieve stilte voor jezelf te benoemen wat je anders had willen doen of waar je spijt van hebt, geef je betekenis aan de waarde van je persoonlijke leven.

Jouw denken, spreken en handelen doen er toe en door dit besef nemen je zelfvertrouwen en eigenwaarde toe. Vanuit deze innerlijke spirituele kracht kies je dan om nieuwe verantwoordelijkheid te nemen, voor jezelf, je relaties en voor jouw aandeel aan de samenleving.

Meditatieve reflecties worden begeleid door een docent en zijn bij te wonen in Almere, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Zwolle. Graag pen en papier meenemen.

Comments are closed.