MEDITATIE onderzoekt
Meditatie kan je inspireren om op een creatieve en constructieve manier gebruik te maken van het vermogen en de kracht van je geest. Om bewust aanwezig te zijn en niet weg te vluchten uit het moment door dagdromerij of gepieker over je verleden. Door meditatie leer je je eigen gedachtewereld beter kennen en maak je contact met de kwaliteit en waarde van je denken. Soms kan dat confronterend zijn doordat je erachter komt dat je weinig originele gedachten hebt, of dat je ze niet met volledige aandacht creëert. Misschien merk je wel dat je slordig en oppervlakkig denkt. Je krijgt niet alleen oog voor spirituele en vernieuwende gedachten, maar ziet ook haarscherp wat je vastgeroeste ideeën en denkpatronen zijn.
MEDITATIE observeert
Het is een kunst om je binnenwereld te onderzoeken zonder te moraliseren of er een oordeel over te vellen. Geïnteresseerd maar onthecht de bewegingen van je geest gade te slaan, is een oefening van mededogen voor jezelf. Beantwoord negatieve gedachten niet met zelfkritiek. Klaag niet, doe niet zielig. Observeer. Ben je wellicht hoogmoedig over je goede ideeën of heb je het idee dat niemand je begrijpt? Meditatie helpt je om te leren luisteren naar je eigen verhaal. Om jezelf volledig te accepteren zonder commentaar.
MEDITATIE accepteert
Soms word je verstoord of meegevoerd door je eigen gedachtestroom. Ongewilde of ongewenste ingevingen en associaties dienen zich met zoveel kracht aan, dat je jezelf er gemakkelijk in zou kunnen verliezen. Het kunnen loslaten van indringende, zich steeds herhalende gedachten, vraagt allereerst om de acceptatie ervan. Mogelijk zijn deze gedachtepatronen ontstaan onder invloed van ingrijpende gebeurtenissen die jij of anderen hebben meegemaakt. Omstandigheden waarin er misschien sprake was van geweld, verlies, schuld of schaamtegevoelens. In de stilte van de meditatie leer je de dwangmatigheid van je denken begrijpen en vrijlaten. Er komt dan ruimte voor een nieuwe denktrant.
MEDITATIE concentreert
Meditatie is een zachtaardige bijscholing voor je geest in concentratie. Je ontwikkelt een diepere laag van bewustzijn die, ook terwijl je actief bent, rustig en stabiel blijft. Probeer je geest niet leeg te maken of het gedachteproces te stoppen. Een geest is bedoeld om gedachten te vormen. Je kunt er wel invloed op uitoefenen. Door je te concentreren op het oorspronkelijke denken kom je minder snel in negatieve denkspiralen terecht. Je vermindert de tweeslachtigheid van je denken waardoor besluiteloosheid en twijfel afnemen. Besluitvaardigheid is gebaseerd op inzicht en onderscheidingsvermogen en bepaalt voor een groot deel of iets een succes of mislukking wordt. Gebruik helderheid in eerste instantie voor jezelf en niet om anderen mee te bekritiseren of te veroordelen. Communiceer met mildheid en liefdevolle genegenheid. Begrijp dat gelijkmoedigheid – geen voorkeur of afkeer – het bewijs van een geconcentreerde geest is.
MEDITATIE balanceert
Sommige van ons leiden een leven van uitersten. Zwart of wit. Hollen of stilstaan. Vreugde of verdriet. Mannelijk of vrouwelijk. Nemen of geven. Veel mensen hebben kunnen constateren dat een te extreem bestaan je uiteindelijk uitput of zelfs uitholt. Iets waardoor je aanvankelijk energie krijgt, gaat je op den duur energie kosten. Meditatie kan je helpen bij het terugvinden van een natuurlijk evenwicht. Bijna ongemerkt, zal actief gebalanceerd worden met passief, onverschilligheid met levendige betrokkenheid. Verstand met gevoel. Binnenkant met buitenkant. Ben je vaak resultaatgericht, dan zul je merken dat de beoefening van meditatie een innerlijke tocht zonder snelle eindbestemming is. Ben je juist doelloos of vaag, dan bestaat je verdere reisgezelschap wellicht uit discipline en concentratie.
MEDITATIE herstelt
Het woord meditatie is afgeleid van mederi, dat genezing betekent. Het herstellen van de gevolgen van onverwerkte ervaringen dient behoedzaam te gebeuren. In de stilte van meditatie leer je omgaan met diepgaande emoties zoals angst of neerslachtigheid. In deze woordeloze momenten van begrip en zachtheid kunnen je wonden worden genezen en je verdriet worden getroost. Stilte nodigt je pijnlijke ervaringen uit om zich in alle rust te openbaren en te ontvouwen. Eenmaal zichtbaar en geaccepteerd, kan het verwerkingsproces beginnen. In meditatie regelmatig contact maken met je spirituele zelf, de ongeschonden levensenergie van vrede en liefde, bouwt nieuwe kracht op. Spirituele kracht die je zal helpen om in een nieuwe realiteit te leven.
STAP VOOR STAP
Mocht je behoefte hebben aan meer begeleiding bij het ontwikkelen van je meditatie, dan kun je na het volgen van de Raja Yoga lessen (of na Soul Seminar I), de meditatiecursus Stap-voor-stap volgen.
Je leert dan in vier lessen van een uur hoe een meditatie kan worden opgebouwd en hoe je zelf een meditatief bewustzijn kunt creëren. Praktische oefeningen helpen om concentratie, stilte en innerlijke rust te ontwikkelen. Vanuit een spiritueel bewustzijn (de reis naar binnen) kan er een verbinding met God (de reis naar boven) worden gelegd. Opgedane ervaringen in het dagelijks leven vormgeven (de reis naar buiten) zorgt voor een positieve en verantwoordelijke levenshouding.
In bijna alle BKSA centra kun je deze vier lessen serie Stap-voor-stap volgen.
SAMEN MEDITEREN
Door regelmatig te mediteren, verdiepen je spirituele ervaringen zich. Door samen te mediteren versterkt je concentratievermogen zich en wordt je onuitgesproken gestimuleerd om verantwoordelijkheid te nemen voor een positief en vredig bewustzijn.
In sommige BKSA centra worden ‘Open Meditaties’ (Drop-in Meditations) gehouden, bijeenkomsten waar je welkom bent zonder dat je de Raja Yoga meditatiecursus hebt gevolgd. Kijk voor data en tijden bij Agenda.